Nieuwsflits geeft je direct inzetbare werkvormen waarmee je in weinig tijd een actueel nieuwsitem in de klas kunt bespreken.
Je behandelt in drie eenvoudige stappen stellingen en vragen die ruimte geven voor gesprek. Door Nieuwsflits in te zetten stimuleer je leerlingen om hun emoties te uiten, andere perspectieven te bekijken en een eigen mening te vormen.
Nieuwsflits is makkelijk in te zetten aan het begin van een (mentor)les of als dagstart. Nieuwsflits wordt 3 keer per week geüpdatet.
Inflatie zakte ook in oktober niet verder terug De boodschappen en diensten in Nederland zijn afgelopen maand 3,6% duurder geworden dan oktober vorig jaar. Vorige maand was de inflatie 3,5%, dus de inflatie is licht gestegen. Vooral voedingsmiddelen zijn duurder geworden. Doordat energie, brandstof en stroom, dit jaar goedkoper is dan een jaar geleden, is de inflatie niet nog hoger. Ideaal gezien blijft de inflatie onder de 2%. Nederland heeft in vergelijking met andere landen in de eurozone al langere tijd relatief hoge inflatie. In september was Nederland de nummer vier, achter Roemenië, België en Polen. De gemiddelde inflatie lag op 1,7%, wat positiever was dan de 1,8% inflatie die verwacht was. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente twee weken geleden verlaagd van 3,5% naar 3,25%. Dit was de derde verlaging sinds juni. Om inflatie te bestrijden werd de rente de afgelopen jaren juist verhoogd. Het ECB heeft de rente nu verlaagd omdat de inflatie in de eurozone nu onder controle komt en omdat er zorgen zijn over de economie. De renteverlaging is mogelijk omdat de lonen nu minder hard stijgen. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Ouderen, vrouwen en kinderen van een inheems dorp in Peru in het Amazonegebied zijn geëvacueerd om hen te beschermen tegen het Mashco Piro-volk. Dit is een volk dat geïsoleerd leeft in het Amazonegebied. Afgelopen zaterdag is namelijk een persoon die op een rivier voer beschoten met pijlen. Omdat de pijl mogelijk giftig was is de beschoten persoon gisteren naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand zou nog steeds kritiek zijn. Het dorp waar dit gebeurde is al drie keer eerder aangevallen door Mashco Piro’s. Personen die in het dorp gebleven zijn, krijgen extra bescherming voor het geval dat het opnieuw gebeurt. De aanvallen lijken verband te houden met legale en illegale houtkap. Eerder is een groep houthakkers aangevallen. Het leefgebied van de Mashco Piro’s is nog niet tot beschermd gebied verklaard waar geen houtkap plaats mag vinden. Peru wil geïsoleerde inheemse groepen en hun leefgebied wel beschermen tegen contact met de buitenwereld, omdat deze mensen geen immuniteit hebben tegen besmettelijke ziekten in het moderne Peru. Mashco Piro worden met uitsterven bedreigd. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Groot-Brittannië en Duitsland hebben een nieuw militair pact getekend. De twee landen gaan onder meer samenwerken op defensiegebied en gezamenlijk wapens ontwikkelen zoals langeafstandsraketten en drones. Deze historische overeenkomst heeft de naam Trinity House gekregen, vernoemd naar de plek in Londen waar de overeenkomst getekend is. Het is de bedoeling dat deze overeenkomst de nationale veiligheid en economische groei versterkt. Dit is een reactie op de groeiende Russische agressie en toenemende dreigingen. De samenwerking zal plaatsvinden op veel gebieden: lucht, land, zee, ruimte en cyberveiligheid. Duitsland gaat vliegtuigen in Schotland plaatsen om Russische onderzeeërs te zoeken. Ook zal Duits defensiebedrijf Rheinmetall een nieuwe fabriek openen in het Verenigd Koninkrijk om lopen van artilleriegeweren te maken. Voor de Britten was Frankrijk altijd de belangrijkste Europese partner geweest op militair gebied. Zo’n grootschalige samenwerking met Duitsland is voor het eerst. Beide landen zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking beide landen, maar ook Europa veiliger zullen maken de komende jaren. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.
Meer dan honderd profvoetbalsters van over de hele wereld roepen wereldvoetbalbond FIFA op om de samenwerking met oliegigant Saudi Aramco stop te zetten. Ook Nederlandse voetbalsters Tessel Middag en Vivianne Miedema doen hieraan mee. In totaal 106 professionele spelers uit 24 landen hebben vandaag een brief gepubliceerd waarin ze aangeven dat ze de samenwerking tussen FIFA en Saudi Aramco onaanvaardbaar vinden. Saudi-Arabië is voor 98,5% eigenaar van dit bedrijf. In dit vinden veel mensenrechtenschendingen plaats, vooral tegen vrouwen. Ook criminaliseert Saudi-Arabië lhbti-relaties, terwijl veel goede lhbti-spelers Aramco zouden moeten promoten. De spelers achter deze brief vinden dit onacceptabel binnen het vrouwenvoetbal. Volgens hun is deze sponsoring in tegenspraak met de eigen verplichtingen van de FIFA op het gebied van mensenrechten en de planeet. Volgens Middag lijkt de FIFA mensenrechten, vrouwenrechten en het klimaat minder belangrijk te vinden dan het sponsorgeld. De FIFA heeft het doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn, dat gaat met dit soort deals volgens haar niet lukken. Ook komt dit niet overeen met het Human Rights Policy dat het ondertekend heeft. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Emojis'.
Baby’s en peuters eten vrij gezond, maar nadat kinderen vier zijn geworden gaan ze steeds minder gezond eten. In de puberjaren eten kinderen het minst gezond. Dat blijkt uit een onderzoek naar eetgewoonten. Tieners eten te weinig fruit, brood, noten, vis en zuivel en halen relatief veel energie uit snacks en suikerhoudende dranken. Ouders tot 4 jaar zijn heel bewust bezig met hun kinderen gezond laten eten en drinken. Daar krijgen ze professionele hulp bij en ook op de kinderopvang is er vaak gezonde voeding. Zodra kinderen naar school gaan hebben ouders steeds minder zicht op wat kinderen eten. Zeker op de middelbare school speelt het een grote rol wat klasgenoten eten en drinken en dat ze soms zelf eten kunnen kopen. Het is belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven door thuis gezonde voeding op tafel te zetten. Bovendien is het belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over snoepen en snacken en daar afspraken over maken. Maar er is meer nodig: voedseleducatie. Dat zou veel meer vanaf de basisschool in de lessen aan bod moeten komen. Ook hebben gratis schoolmaaltijden goede effecten en zou het aanbod gezonder moeten zijn waar veel jeugd komt. Gezond eten zou bovendien ook goedkoper moeten zijn. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.