Nieuwsflits

08 juli 2024

De boodschappenkaart van het Rode Kruis is hard nodig

In 2020 is het Rode Kruis begonnen met het uitdelen van boodschappenkaarten. Met deze kaarten kunnen mensen maximaal zes maanden in supermarkten hun eten en drinken betalen. De kaart is ontstaan door de financiële problemen bij gezinnen door de coronacrisis, maar de kaart wordt nog steeds veel gebruikt. Vanaf 2020 is de kaart een miljoen keer uitgedeeld. Daarnaast schat het Rode Kruis dat ongeveer 450.000 mensen voedselarmoede lijden, maar de kaart niet gebruiken. Deze aantallen zijn het gevolg van de toenemende inflatie. Groente en fruit wordt steeds duurder en goed eten wordt een luxe voor een deel van de Nederlandse gezinnen. De kaart wordt ook gebruikt door 35.000 kinderen, die hiermee op school ontbijt en lunch kunnen krijgen. De overheid heeft de organisatie hiervoor extra geld gegeven, maar het nieuwe kabinet lijkt niet door te willen gaan met deze regeling. Wat vinden jouw leerlingen van dit nieuws? Bespreek het met de korte werkvorm ‘Kruip in je rol'.

Kruip in je rol

Stap 1:
Laat het nieuwsbericht op het bord zien. Vraag de leerlingen of ze over het nieuws gehoord hebben en vat het bericht kort samen.

Stap 2:
Verdeel de klas in groepjes van 5 en deel de werkbladen ‘Kruip in je rol’ uit. Ieder groepslid neemt een andere rol op zich. Ze bespreken met elkaar de stelling: ‘De voedselarmoede in Nederland moet met behulp van de overheid worden aangepakt.’

Stap 3:
Bespreek na:

- Kwam de rol die je speelde overeen met je echte mening? Waarom wel of niet?

- Vind jij dat scholen ontbijt en lunch moeten aanbieden aan kinderen die dit niet hebben? Waarom wel of niet?

- Wat vind jij van de boodschappenkaart van het Rode Kruis? Zou jij hiervan gebruik maken als het moet?